Důležité upozornění: Duben-říjen prodejna otevřena pouze úterý 14-18h. Pro nákup využijte e-shop. Vrácení vypůjčeného zboží prosíme každé úterý 14-18h

FREESTYLE JÍZDA NA IN-LINE BRUSLÍCH

FREESTYLE JÍZDA NA IN-LINE BRUSLÍCH

Na in-line bruslích není třeba jen jezdit rovně po cyklostezce, ale můžete se na nich věnovat i něčemu více adrenalinovému. Poměrně mladou disciplínou je tzv. freestyle bruslení, tedy volná jízda. Stejně jako u freestyle na kole nebo lyžích, i na bruslích se provádí různé figury, sestavy a skoky.

 

 

Freestyle má několik různých kategorií. Nejrozšířenější disciplínou je freestyle slalom, tedy projíždění trasy kolem rozestavěných překážek, přičemž bruslař předvádí různé triky. Těchto triků je celá řada, od jednoduchých po velmi složité. Zábavné je, že jednotlivé prvky můžete libovolně kombinovat v sestavách, a dokonce si i vymýšlet triky vlastní. K trénování freestyle slalomu nepotřebujete nic víc než rovný prostor a pár plastových kelímků, které poslouží jako překážky. Freestyle slalom není o rychlosti, ale o zvládnutí triků. V soutěžích a tzv. battles má každý účastník stejný čas na to, aby předvedl svou choreografii, která je často propojená s hudbou.  U slalomu se jezdí i speed varianta, kde hraje důležitější roli rychlost projetí trasy.

Druhou kategorií jsou skoky. Vždy je cílem překonat tyč umístěnou mezi dvěma sloupky. Buď může jít o tzv. high jump, tedy skok do výšky pomocí odrazového můstku, u kterého se počítá výška skoku. Druhou variantou je freestyle jump, u kterého jde především o techniku provedeného skoku.

 

 

V neposlední řadě se začíná také prosazovat tanec na bruslích. Choreografie je podobná jako při slalomu, ale s větším důrazem na propojení s hudbou a bez nutnosti objíždět kelímky. Tento „tanec“ se většinou jezdí na dvojřadových bruslích, se kterými se při tanečních kreacích mnohem lépe manipuluje.

Freestyle ježdění je třeba přizpůsobit také vaše in-line brusle. Nejlépe samozřejmě uděláte, pořídíte-li si celé brusle určené pro freestyle jízdu. Pokud ale teprve zkoušíte a nejste si zatím jistí, jestli se budete této disciplíně chtít věnovat i v budoucnu, postačí pro začátek, když si ke svým fitness bruslím koupíte freestyle kolečka. Potřebujete, aby vaše brusle byla dobře ovladatelná, což zajistí kolečka s malým průměrem z tvrdého materiálu.