BRNĚNSKÉ IN-LINE RALLY

Inline brusle jsou stále populárnější a to také díky přístupu některých měst, kde se konají pravidelné hromadné jízdy – Brno není výjimkou. Od roku 2008 se každý, kdo vlastní kolečkové brusle, může bezplatně zúčastnit těchto akcí, při kterých se opouštějí klasické cyklostezky a vyráží se i na běžně nepřístupná místa – na silnice. Peleton projíždí za doprovodu městské policie, zdravotníků a organizátorů městem po předem vyznačených trasách. I letošní rok bude ve znamení bruslení – jízdy městem Brnem proběhnou každý měsíc od dubna do října. Každá akce přináší i doprovodný program, jehož součástí je půjčování bruslí, chráničů a helem za určitý poplatek. Také si spolu s instruktory oprášíte pravidla bezpečného ježdění ve skupině a naučíte se správně brzdit.

 

Podmínkou pro účast jsou in-line brusle, schopnost je ovládat (pro úplné začátečníky jízdy nejsou koncipovány) a výrazně se doporučují i chrániče a helma. Obzvláště ve velkém davu je nebezpečí úrazu opravdu velké a chrániče kolen, dlaní a loktů vám mohou mnohdy doslova zachránit kůži. Pro bruslaře mladších 15 let je helma dokonce povinná! Pro zajištění bezpečnosti účastníků tu jsou již zmínění odborní instruktoři bruslení, policie a zdravotníci.

 

Počet tras se od začátku pořádání jízd značně zvýšil a proto své in-line brusle přes celé léto nemusíte schovávat. Jen v Brně je přibližně 7 stále přístupných tras, které jsou různě obtížné, různě dlouhé, různě členité ale i různě frekventované – prostě pro každého něco. Asi nejznámější je cyklostezka podél Svratky do Modřic, na jejíž trase máme i svoji prodejnu a půjčovnu. Další stezky jsou například okolo Svitavy z Obřan do Bílovic, z Jundrova do Bystrce či v Mariánském údolí. Na většině z nich potkáte řadu posezení s občerstvením a sociální zařízení.

 

A proč tedy vyrazit na kolečkové brusle? Nejen že tak můžete prožít pěkný den plný zábavy, ale také uděláte něco pro své zdraví a postavu. Pokud máte při bruslení správný postoj, lze posílit téměř celé tělo – dámy jistě ocení formování svalů hýždí a nohou a kromě toho se zapojují i svaly zádové a svaly paží. Tak neváhejte, vytáhněte své inline brusle a připojte se k organizovaným jízdám skrz Brno nebo se jen tak projeďte po stezce.